Stage Australië – over jouw stage in Melbourne

Alles wat je moet weten over jouw stage in Melbourne!

Melbourne, de nummer twee in de ranking van beste studenten steden ter wereld! De stad is verkozen door The Economist tot de beste en meest leefbare stad van heel de wereld, al zeven jaar op rij. Door de acht scholen waar ongeveer 300.000 studenten les krijgen is Melbourne ook de grootste studentenstad. Perfect om de meest geweldige buitenland ervaring te hebben tijdens jouw stage Australië dus!
Melbourne staat ook wel bekend als de culturele hoofdstad van Australië. Of je nou van kunst houdt, van live muziek, komedie of sport, op elk gebied is er genoeg te beleven. Ook zijn er prachtige stranden waar je heerlijk met je vrienden even kan gaan relaxen en van zonsondergangen kan genieten in je vrije tijd.

Matcha Mylkbar - St Kilda - Melbourne - Stage Australië-min

Which beaches to go to

Melbourne heeft zeer veel stranden, maar de vier beste stranden zijn Brighton Beach, St Kilda Beach, Williamstown Beach en Sorrento Beach. Deze stranden moet je sowieso een keer bezocht hebben tijdens je Stage Australië.
Brighton Beach is een kustlijn van 6 kilometer waar je goed kan surfen als er wat wind staat. Er ligt een boulevard langs het strand met voetpaden, fietspaden, palmbomen en mooie tuinen. Als je sportief bent en je conditie wilt bijhouden tijdens je Stage Australië is dit dus de perfecte plek om te gaan fietsen of hardlopen. Het dichtstbijzijnde station is op 250 meter afstand. Zeer goed bereikbaar dus!
St Kilda Beach heeft net als Brighton Beach geweldige mogelijkheden om te sporten, maar het hoogtepunt op dit strand is de groep pinguïns die bij de golfbreker tussen de rotsen leven. Als je tijdens je Stage Australië ook wat van de wilde dieren wilt zien kan dat dus hier, en het is ook nog eens zeer goed bereikbaar door de drie trams (3a, 16 en 96) die er naartoe rijden. Én, als je toch in St Kilda bent, breng dan een bezoekje aan Matcha Mylkbar. Daar kan je de mooiste vegan gerechten eten. Ze hebben bijvoorbeeld groene hotdogs en blauwe latté’s.
Oud en nieuw kan je heel goed vieren tijdens je Stage Australië bij Williamstown Beach, beter bekend als “Willy Beach” onder de locals. Vijf minuten lopen vanaf het Williamstown treinstation ligt Gem Pier waar je een prachtig uitzicht hebt op de city skyline. Tijdens oud en nieuw is dit dus een geweldige plek om van het vuurwerk te genieten. Het strand zelf is 550 meter lang.
Sorrento Beach ligt 100 kilometer van de stad en het dichtstbijzijnde treinstation ligt er 50 kilometer vanaf. Het zal dus nodig zijn om een auto te huren. Wat wel belangrijk is om te weten: als je tijdens je Stage Australië een auto wilt huren moet je 21 zijn en minstens 3 jaar je rijbewijs hebben. Ook moet je een internationaal rijbewijs hebben. Dit kan je laten maken bij de ANWB voor €17,95. Als je nog nooit met dolfijnen hebt gezwommen en dit is wel je droom, dan kan je dit tijdens je Stage Australië bij Sorrento Beach doen. Als je wilt surfen of naar surfers wilt kijken kan je beter naar Sorrento Back Beach gaan. De golven zijn daar veel krachtiger. Er zijn ook watersport verhuurbedrijven.

Shrine of Remembrance - Melbourne - Stage Australië-min

What to do

Waar je écht geweest moet zijn tijdens je stage Australië in Melbourne is het Federation Square. Dit plein is het culturele hart van de stad en hier vind je theaters, restaurantjes, winkels, bars en museums. Het hele jaar door vinden hier evenementen plaats, bijvoorbeeld het Japanese Summer Festival en het Diwali Indian Festival. Ook kan je op dit plein een geweldige vuurwerkshow zien als je tijdens je Stage Australië oudjaarsavond daar viert.
Het herdenkingsmonument ‘Shrine of Remembrance’ is ook zeker een bezoek waard. Dit monument is gebouwd voor Australiërs die in de oorlog gediend hebben. Het is elke dag geopend van 10 tot 5 en de entree is gratis.
Royal Exhibition Building is een UNESCO World Heritage Site en is één van ‘s werelds oudste overgebleven tentoonstellingsgebouwen. Om het gebouw heen ligt de Carlton tuin, vol met bloemen. Het kost maar $10 om een tour door het gebouw te volgen en het is goed te bereiken met bus 250, 251 of 402, of met tram 86 of 96. Hier moet je dus zéker een keer heen tijdens je Stage Australië.
Een leuke manier om het Central Business District te leren kennen is de City Circle Tram. Deze tram is gratis en hop-on, hop-off. Je kan dus gewoon uitstappen om iets te bekijken en later weer instappen om andere dingen te ontdekken. Deze tram rijdt langs de belangrijkste plekken in dit district, zoals Federation Square, Old Treasury Building, Parliament House en het Princess Theatre, en je krijgt ook nog informatie over deze plekken te horen in de tram.

Iets wat je ook zeker niet mag missen is Great Ocean Road. Dit is een route van 243 kilometer vanaf het plaatsje Torquay, wat een uur van Melbourne af ligt. Great Ocean Road is een prachtige route langs de kust waar je dingen zult zien die je nooit van je leven zult vergeten. Het is dus absoluut een aanrader om tijdens je stage Australië een keer een auto te huren en deze route te rijden.
Houd je van theater en concerten dan moet je sowieso een keer bij het Melbourne Arts Centre geweest zijn. Dit gebouw is namelijk in de vorm van de Eiffeltoren gebouwd en is 168 meter hoog. Het is een complex met verschillende concert- en theaterzalen.
Als je even een rustmomentje nodig hebt tijdens je stage Australië dan kan je picknicken in de Royal Botanic Gardens. Dit is een botanische tuin van 36 hectare met 8500 plantsoorten en het is een prachtige plek om even te relaxen.
Ben je een art lover of houd je van fotograferen, dan heb je met Melbourne de juiste stad gekozen voor jouw stage Australië. De stad is ook wel bekend als één van de street art hoofdsteden van de wereld. Je kan zelfs een straatkunst tour door Melbourne doen. Deze tour wordt geleid door straat artiesten.
Om naar plekken te reizen buiten de stad moet je de trein pakken bij Flinders Street Station. Dat is een prachtig station waar je sowieso even een foto gemaakt moet hebben onder de klokken. Elke local en toerist doet dit wel eens. Flinders Street Station brengt je naar allerlei plekken buiten Melbourne.

Chaise Lounge Club - Melbourne - Stage Australië-min

Where to party

Chaise Lounge is een super vette RnB en hip hop nachtclub met lipstick-gekleurde muren en met diamanten beklede gordijnen. Je betaalt er $6 voor een biertje en $10 voor een cocktail.
Bij Co Nightclub komen elk weekend de beste DJ’s. Co bestaat uit 2 bars. In de main room wordt vooral electric gedraaid en in ‘The Vault’ worden de beste RnB hits gedraaid. Wat deze club zo vet maakt is het mega lichtscherm binnenin de club.
De gaafste artiesten komen regelmatig bij Club Therapy, zoals Sean Kingston, Fedde le Grand en Sunnery James & Ryan Marciano. Ook deze club heeft twee delen dus je kan steeds even switchen van zaal.
The Emerson telt meerdere etages en is een club, cocktail bar, lounge, rooftop en restaurant in één. In het clubgedeelte draaien bekende internationale DJ’s de lekkerste hits. Het is wel prijzig bij deze club. Een cocktail kost zo’n $18 tot $21 en een biertje $8.5 tot $15. Echter is het het wel waard om hier een keer geweest te zijn tijdens je stage Australië.

Melbourne student life hacks

Als je van koken houdt, dan kan je bij Footscray Market voor lage prijzen allerlei verse producten halen. Als je níét van koken houdt, kan je in Elizabeth Street eten halen wat je maar wilt. Ze hebben daar werkelijk alles! Ook kan je voor maar $3.50 heerlijke quesadillas eten bij La Tortilleria in de Kensington wijk.
Als je een koffie lover bent moet je echt een keer tijdens je stage Australië bij Manchester Press geweest zijn. Dit is een koffietentje in een oud warenhuis, gespecialiseerd in latte art. Je bent trouwens sowieso helemaal op de juiste plek in Melbourne als je van koffie houdt, want de stad staat ook wel bekend als de stad met ’s werelds beste koffie. Beter dan Rome zelfs. Er wordt zelfs een koffie expo gehouden in de stad.
Verder is sport in Australië héél belangrijk, vooral AFL (Australian Football). Als je hier helemaal niks over weet is het handig om hier research naar te doen voordat je begint aan je stage Australië, want veel gesprekken met locals beginnen en eindigen met discussies over AFL. Als je een sportliefhebber bent dan ben je voor je stage Australië in Melbourne op de goede plek, want Melbourne wordt ook wel gezien als de sport hoofdstad van de wereld. Op werkelijk elk sportgebied zijn er mega veel dingen te doen in de stad. De stad heeft zelfs een stadion waar een hele stad in past. Het MCG stadium heeft plek voor meer dan 100.000 mensen. Op de website van Visit Melbourne kan je informatie, data, tijden en locaties vinden voor alle sportevenementen in de stad.
Om goedkoper te kunnen reizen met het openbaar vervoer heb je de iUSEpass Myki card nodig. Deze kan je zelf opladen. Met deze kaart bespaar je zo’n 50% op jaarbasis. Als je de pas voor alle reiszones gebruikt, 7 dagen per week onbeperkt voor 20 weken kost dit ongeveer $40 per week. Je bespaart dan $260.50 in 20 weken met de iUSEpass. De trams zijn automatisch en er is dus geen conducteur aanwezig. Dit kan aantrekkelijk zijn om zwart te rijden, maar controleurs zijn meedogenloos in Melbourne en je komt echt niet onder je boete uit. Dat zou toch een tegenvaller zijn tijdens je stage Australië!
Wil je tijdens je stage Australië ook wat cultuur opsnuiven maar niet teveel geld daaraan uitgeven, dan kan je naar de National Gallery of Victoria. Entree is daar gratis en er is ook gratis WiFi.
Heb je even behoefte om lekker te shoppen, dan zijn daar absoluut genoeg opties voor. De vijf beste winkelcentra zijn High Point, Chadstone, Direct Factory Outlets, Myer Emporium and Westfield Southland Cheltenham. Ze zijn allemaal elke dag geopend. High Point heeft 400 winkels, Chadstone 530. Van Direct Factory Outlets zijn er drie in Melbourne waar je 120 verschillende merken hebt. Myer Emporium is als enige van de vijf elke dag tot 9 uur ’s avonds geopend, en Westfield Southland Cheltenham heeft een Aldi, net als Chadstone. Genoeg opties om lekker geld te spenderen aan kleding, schoenen en andere dingen tijdens je stage Australië.

Great Ocean Road - 12 apostles - Stage Australië-min

Levenskosten

Door het hoge aantal studenten in Melbourne is er ook veel woonruimte voor studenten beschikbaar in de stad. Kamers kan je bijvoorbeeld vinden op de website van Flatmates, Urbanest, Unilodge en University Rooms. De prijzen varieren van ongeveer $150 per week tot $450.
Zoals eerder geschreven zijn de kosten voor een transportkaart ongeveer $40 per week als je hem 7 dagen per week onbeperkt wilt gebruiken in alle zones.
Als je niet van het openbaar vervoer gebruikt wilt maken en je wilt graag fietsen, dan kan je het Bike Share System gebruiken. Er zijn 50 stations door de hele stad met 600 fietsen. Een jaarabonnement kost $60 en een week kost $8. Ook is er 670 kilometer aan fietspaden in de stad. Lekker de stad verkennen op de fiets dus tijdens je stage Australië.
Voor boodschappen en uit eten moet je ongeveer op $80 tot $200 per week rekenen maar dat kan je natuurlijk zelf zo bont maken als je wilt. Supermarket Aldi zit ook in Melbourne, en dit is daar de goedkoopste supermarkt. Het is dus een aanrader om daar je boodschappen te doen als je wat geld wilt besparen voor leuke tripjes tijdens je stage Australië!
De kosten voor een prepaid simkaart zijn niet hoog. Je kan van Amaysim of Boostmobile een simkaartje nemen met 1GB en onbeperkt bellen en sms’en voor $10.

Kortom, waar je ook van houdt, in Melbourne ben jij voor alles op de juiste plek tijdens jouw stage Australië en het zal een periode in je leven zijn die voor altijd op je netvlies gebrand staat.